INFO
GALLERIA KEHYSTARINA
01. – 28.03.2025 – VISIOITA – Lars Holmström, Satu Syrjänen, Taru Syrjänen
LARS HOLMSTRÖM
Digitaaligrafioita
Teokseni käsittelevät havaintoja erilaisista visuaalisista ilmiöistä, jotka generoituvat vaiheittain teoksiksi; grafiikaksi, maalauksiksi ja konstruktioiksi. Valtaosa teoksistani rakentuu konstruktiivisten periaatteitten mukaisesti. Rakennusaineet, visuaaliset elementit rajautuvat tarkasti muodostaen selkeästi hahmotettavan kokonaisuuden.
Teoksista
Functio ja Sinus -sarjan digitaaligrafioissa olen pyrkinyt toteuttamaan illusorisen tapahtuman, jossa taustan ja viivojen vuorovaikutus aiheuttaa tehokkaan kineettisen vaikutelman. Transitio -sarjassa diagonaaliset rakenteet suuntaavat energiaa värikenttien vastakkaisiin kulmiin. Teoksissa visuaalinen voima lisääntyy värien välisten konstrastien vaikutuksesta.
Lyhyt teoria viivasta
”Viiva on dynaaminen visuaalinen elementti. Se voi ilmentyä materiaalisena tai immateriaalisena. Sillä on itsetietoista liike-energiaa. Sillä on alku ja loppu, pisteestä pisteeseen, mutta se voi myös jatkaa liikkeenä ajasta ajattomuuteen. Se johtaa tai johdattaa jonnekin, halki pinnan, kentän, maiseman, maailman ja kaikkeuden. Se jakaa pintoja osiin: ylä-alapuoli-oikea-vasen sivu. Horisontaalisena se on levollinen yhdistäjä, joka pyrkii liittämään puolia toisiinsa tai jatkamaan liikettä vastakkaisiin suuntiin. Vertikaalisena sillä kohoavaa voimaa, kasvua alhaalta ylös tai laskeutuvaa voimaa kohti maata. Se on sade, säde tai salama taivaasta maahan. Se yhdistää maan avaruuteen. Diagonaalisena viivalla on suurin energia ja se valtaa suvereenisti pinnan ja johdattaen dynaamista energiaa kulmiin ja ulos.”
Näyttelyn teokset on printattu alumiinikerroslevylle.
Lars Holmström, kuvataiteilija
Soraharjunkatu 2a, 33270 Tampere
+358 400 628 828
lars.holmstrom@icloud.com
SATU SYRJÄNEN s.1953 Tampere
TaM, kuvataiteilija, muotoilija
Näyttelyteokseni ovat usein teoskokonaisuuksia, installaatioita, joissa varioin aihetta, tekniikka, rakennetta jne.
Teokseni liikkuvat kuvataiteen ja muotoilun kentässä, välillä raja-alueella.
Kuvataiteista alkanut ja muotoiluun päättynyt koulutus ovat yhdessä olleet vaikuttamassa tapaani työskennellä.
Edellinen teos on usein alku seuraavalle. Jokainen aikajakso on tuonut muutoksen tekemiseen. Mikään vuosikymmen ei ole toista tärkeämpi.
Orgaaniset ja geometriset rakenteet kuten myös geometrisesti kiertyvät muodot ovat olleet johtavia teemoja teoksissani jo pitkään.
Muotojeni lähtökohta on usein geometrinen. Viime vuosina luonnon orgaaniset, mikroskooppisen pienet rakenteet ovat olleet innoittajina teosteni konstruktioille.
Geometrisissa rakenteissa käytän usein erilaisia kierteitä saavuttaakseni niihin liikkeen tunnun.
Teokseni syntyvät muistin ja kokemusten kerroksista.
Fyysinen kosketus materiaaliin on työkalu ajatusteni systematisointiin ja järkeistämiseen. Teosteni avulla rakennan maailmaa mieleisekseni, lähinnä mentaalisessa mielessä.
Konkreettisesti teokseni syntyvät maasta, mineraalihiukkasmassoista. Käsieni kautta materiaali muovautuu muodoksi ja kuumuus 1200´C muuttaa aineen olomuodon lähes ikuiseksi.
Pintakäsittelyinä veistoksissani käytän savi-pigmentti-, metalliyhdisteitä, toisinaan matta-lasitteita.
Viimevuosina kiinnostukseni on kohdistunut myös 3D-menetelmin.
Orgaanisiin rakenteisiin perustuvat teokseni ovat sopiva haaste 3D-mallinnukselle. Mallejani on tulostettu mm. polyamidi-, polyamidihiiliyhdisteellä ja puukomposiitilla.
TARU SYRJÄNEN
TAITEELLINEN TOIMINTA
Kuvataiteiden opinnot aloitin 1972 Kankaanpään Taidekoulussa. Yhteinen keramiikkatyöhuone sisareni Satu Syrjäsen kanssa oli Tampereella 1975-1981. Toimin keraamisen muotoilun opetustehtävässä Pirkkalan kansalaisopistossa 1976-80. Tampereen yliopistossa tein Suomen ja Yleisen taidehistorian approbatur opinnot 1979-80. Ensimmäiset lasisuunnittelutyöni tuli Humppilan lasitehtaan tuotantoon PKT-yrityksiin suunnatun tuotekehittely-opintojeni aikana Helsingissä 1981-1982, jonka jälkeen hain Englantiin opiskelemaan 1983 pääaineenani lasi. Sieltä valmistuin BA/Honours, West Surrey College of Art and Design:sta 1986.
Nuutajärven lasitehtaalle tein töitä freelance-suunnittelijana Suomeen palattuani. Kutsun Iittalan lasitehtaalle vakinaiseksi muotoilijaksi sain 1988 varsinaisen laajemman lasinäyttelyni jälkeen Galleria Verkarannassa Tampereella, jonne silloinen Iittalan lasitehtaan johtaja Juhani Kivikoski minulle tuntemattomana saapui. Iittala-aikaan 1991 Purje-maljakkosarjani otettiin New Yorkin the Museum of Modern Art, MOMAn vuoden myyntikokoelmaan ja uniikkiteokseni Kesä valittiin the International De sign vuosikirjaan.
Vuodesta 1974 olen osallistunut ensin kuvataide- ja muotoilunäyttelyihin ja vuodesta 1986 lukuisiin lasialan messu-, muotoilu- ja taidenäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla sekä työ- vierailuihin. Vuodesta 1991 olen tehnyt jälleen taiteellista työtäni vapaana taiteilijana ja 1995 omassa studiossa lasimuotoilun ja lasitaiteen molemmilla saroilla.
Merkittävä tunnustus itselleni omasta työstä oli kutsu linnan juhliin 2005, kun vuodesta 2002-2012 presidentti Tarja Halonen vei uniikkilasiteoksiani ulkomaan valtiovierailulahjoinaan eri maiden korkeille tahoille.
Lasi on minulle yhä yllätyksellinen ja kiehtova materiaali, jonka tutkiminen ja uuden löytäminen on ollut koko elämäni. Lasi on haastava vastakohtien materiaali. Minulle se on myös tunteiden tulkki. Itselle ne täytyy selventää, lasiin ne pitää pelkistää.
Lasiteoksiani on seuraavissa kokoelmissa ja julkisissa tiloissa: Nykytaiteen museo Tampere, Tampereen kaupunki, Suomen lasimuseo Riihimäki, Designmuseo Helsinki, Suomen Ulkoministeriö, Budapestin taideteollisuusmuseo Unkari, Valtion taidekokoelmat, Suomen Madridin-instituutti Espanja, Tampereen Harjun seurakunnan kirkko, Willa Mac suomalaisen nykytaiteen museo ja Raimo Anttilan säätiö / Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Iittalan lasimuseossa oli avajaiset 12.10.2024 jossa esillä oli muun vanhan tuotantoni lisäksi uniikkilasiteokseni Apollo vuodelta 1998.
Tänä päivänä minulla on oma näyttelytila Tampereen Epilässä, jonne vastaanotan vieraita sopimuksen mukaan.
Tietoja taiteestani ja yhteystietoni osoitteessa:
http://www.tarusyrjanen.fi/glassartbook